Kawa – fakty i mity na temat jej wpływu na nasz organizm

Niektórzy nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki kawy. Jej aromat i smak są kuszące, dlatego picie tego napoju to dla wielu z nas wyjątkowy rytuał. Na temat kawy pojawiają się jednak różne opinie – jedni zaznaczają jej niekorzystny wpływ na organizm, a inni podkreślają dobroczynne działanie. Poznajmy zatem najpopularniejsze fakty i mity na temat kawy.

Kawa – od Etiopii do Polski

Kawa to popularny napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. Zazwyczaj podawana jest na gorąco. Kawa pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się natomiast około XVI wieku. Jej nazwa pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa “kahwa”. Do języków europejskich przeniknęła przez tureckie słowo “kahve” i utworzoną od niego włoską nazwę “caffe”. W Etiopii owoce kawowca wykorzystywano już w I tysiącleciu p.n.e. Prawdopodobnie w XIII lub XIV wieku zostały one przywiezione przez arabskich kupców do Jemenu, gdzie opracowano metodę preparowania nasion przez prażenie i wytwarzanie z nich napoju.

Do Polski kawa dotarła pod koniec XVII wieku od panujących nad Mołdawią Turków. Większą popularność zyskała jednak dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku. Moda na jej picie doprowadziła do powstania pierwszych kawiarni w Gdańsku. Początkowo kawa była napojem dla elit, ale od XVIII wieku stawała się coraz bardziej popularna i łatwiej dostępna.

Wpływ kawy na organizm człowieka

Kawa ze względu na zawartość kofeiny posiada właściwości pobudzające. Zaczyna działać zaraz po wypiciu (od 15 minut do godziny) – podnosi ciśnienie tętnicze, dzięki czemu jesteśmy bardziej skupieni i skoncentrowani na naszych czynnościach. Jedna filiżanka kawy podnosi także poziom serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia, co ułatwia pozytywne rozpoczęcie dnia.

Kawa zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników w naszym organizmie, które są przyczyną starzenia się organizmu.

Kawa zawiera również polifenole, które pomagają w utrzymaniu młodego wyglądu skóry oraz zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, a co za tym idzie minimalizują ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu. Polifenole działają także przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.

Kawa przyspiesza przemianę materii w naszym organizmie. Pobudza układ trawienny do działania.

Niektórzy twierdzą, że kofeina zawarta w kawie może uzależnić. Są to jednak zbyt wielkie słowa w porównaniu do innych uzależnień. Spożywanie filiżanki kawy dziennie nie przyniesie negatywnych skutków dla naszego organizmu. Większość naukowców nie uważa przyzwyczajenia do kofeiny za uzależnienie.

Jednym z mitów na temat kawy jest to, że odwadnia i wypłukuje z organizmu cenne pierwiastki. Kofeina ma jednak lekkie działanie diuretyczne, a badania wykazują, że jej picie nie prowadzi do odwodnienia. Prawdą jest natomiast, że wypłukuje wapń i magnez, jednak tylko w ilościach symbolicznych. Dodanie do kawy mleka może być rozwiązaniem tego problemu.

Kawa przez jednych przedstawiana jest jako przyjaciel, a przez innych jako wróg dla naszego organizmu. Współczesne badania naukowe jednak obalają większość negatywnych opinii na temat działania tego napoju. W przypadku kawy, tak jak innych rzeczy, najbardziej liczy się po prostu umiar.

Pokaż komentarze (1 |)