“Biała śmierć” – dowiedz się, w jakich produktach spożywczych obecny jest cukier

Cukier czy słodzik? Zwykła Cola czy Coca-Cola light? Cukrowych zamienników jest wiele, ale czy są one w pełni bezpieczne? Ludzka świadomość w odniesieniu do szkodliwości niektórych produktów żywnościowych wspięła się na wyższy poziom, jednak im więcej dywagacji na temat szkodliwości produktów zawierających cukier, tym więcej też samozwańczych ekspertów do spraw żywienia. Słuszne i w tym przypadku wydawałoby się zachowanie umiaru, ale w czasach, gdzie cukier obecny jest nawet w wędlinach i chipsach, może nam być niezmiernie trudno wyjść z tego nieświadomego uzależnienia.

Cukier – w czekoladzie i w wędlinie

O obecności cukru w słodkościach wie każdy, ale rzadko zdajemy sobie sprawę z ilości pochłanianych kalorii i cukru. Przykładowo w batoniku czekoladowym z karmelem i orzechami znajduje się 12,7 g cukru, podczas gdy mały cukierek, a dokładnie miętówka, zawiera aż 5 g cukru! Stając przed wyborem czekoladowego batona i dwóch miętówek pod względem ilości zawartego w nich cukru, prawie na jedno wychodzi. Gdzie jeszcze czyha na nas “biała śmierć”? W szklance Coca Coli znajduje się ponad 5 łyżeczek cukru, rzekomo zdrowe soki marchwiowo owocowe również są bogate w cukier. Ponad 88 g cukru znajdziemy w 250 g słoiku z dżemem. Tak chętnie podawane dzieciom i określane jako zdrowe jogurty owocowe to również źródło dużych ilości cukrów. Cukier obecny jest również w ketchupie, chipsach, wędlinach i w wielu innych produktach, których nawet byśmy o to nie podejrzewali. Okazuje się, że płatki muesli zawierają nawet więcej cukru niż zwykłe płatki śniadaniowe.  

Cukry złożone, a cukry proste

Obecne w pożywieniu węglowodany dzielimy na cukry proste i złożone. Co właściwie je od siebie odróżnia? Cukry proste i złożone różni przede wszystkim czas rozkładu przez enzymy trawienne. Cukry proste mają postać pojedynczych cząsteczek cukru, a ponieważ nie ulegają one rozkładowi na mniejsze cząsteczki – są wchłaniane z przewodu pokarmowego, co powoduje nagły wzrost poziomu glukozy we krwi, a w tym również energii. W celu zrównoważenia dostarczonej do organizmu dawki cukru, produkowana jest insulina, hormon, którego zadaniem jest obniżenie poziomu glukozy we krwi. W ten sposób szybko następuje spadek cukru i pojawia się uczucie głodu. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest dostarczenie organizmowi cukrów złożonych, czyli związków wielkocząsteczkowych o długim czasie trawienia. Stopniowy rozkład i tych cukrów dostarcza organizmowi stałą porcję energii i korzystnie wpływa na wydajność organizmu.

Świadome zakupy

Unikanie produktów zawierających cukier to postawa godna podziwu, jednak i w tym przypadku nie trudno o pomyłkę. I choć często na etykiecie wybranego produktu nie pojawił się wyraz “cukier”, nie oznacza to, że uchronimy się przed otyłością i cukrzycą. Zamiast słodkich kryształów w wielu produktach pojawia się niezdrowy substytut cukru – syrop glukozowo-fruktozowy, czyli mieszanina cukrów prostych. Dłuższy termin przydatności do spożycia i stosunkowa niska cena skusiły producentów i oszukały konsumentów. Warto zastanowić się nad codzienną dietą i w miarę możliwości wyeliminować puste kalorie, które dostarczamy naszemu organizmowi. Wyeliminowanie lub przynajmniej ograniczenie ilości spożywanych cukrów ochroni nasze zęby przed próchnicą, a nas przed rozwojem cukrzycy, demencją, chorobami nowotworowymi, trądzikiem, ryzykiem zawału, kamieniami nerkowymi.

Pokaż komentarze (1 |)